• Open Ma.- Vr: 08.30-17.00

  • Telefoon 050 711 52 60

  • E-mail info@atvaccountants.nl

Vervolg header 2

Interessante nieuwsberichten voor u

Prinsjesdag 2021 en Belastingplan 2022: wat kunnen we verwachten?

Welke maatregelen voor salarisadministrateurs kunnen we op Prinsjesdag 2021 tegemoetzien? Een overzicht van de verwachte wijzigingen.

 

Dit jaar hebben we te maken met een demissionair kabinet. Ook is er nog geen einde gekomen aan de coronamaatregelen. Het Belastingplan 2022 zal daarom niet veel nieuwe maatregelen bevatten voor volgend jaar en daarnaast maatregelen op coronagebied betreffen. In juni maakte staatssecretaris Vijlbrief van Financiën al een overzicht van te verwachten maatregelen in het pakket Belastingplan 2022 bekend.

Vier maatregelen in het overzicht betreffen de loonheffingen:

  1. Hogere vrije ruimte
  2. Gerichte vrijstelling voor thuiswerkvergoeding
  3. Aandelenoptierechten voor werknemers
  4. WBSO aanvragen eenvoudiger

1. Hogere vrije ruimte

De vrije ruimte in de werkkostenregeling voor de eerste € 400.000 van de loonsom per werkgever is in 2020 en 2021 vanwege corona tijdelijk omhoog gegaan van 1,7 procent naar 3 procent.

Naar verwachting gaat ook in 2022 een hogere vrije ruimte werkkostenregeling gelden in verband met corona.

Overwerk

Voor werknemers met een vast contract die meer dan 30 procent hebben overgewerkt, betaal je in 2020 en 2021 de lage WW-premie. Of deze maatregel in stand blijft of wordt teruggedraaid, is nog niet bekend.

2. Gerichte vrijstelling thuiswerkvergoeding

Geregeld thuis werken is nu ‘het nieuwe normaal’ geworden. Een onbelaste thuiswerkvergoeding zou dan ook fijn zijn. Een van de voorgenomen maatregelen in het Belastingplan 2022 is de introductie van een gerichte vrijstelling voor het vergoeden van thuiswerkkosten. Hoe deze gerichte vrijstelling eruit gaat zien, is helaas nog niet bekend. Als de gerichte vrijstelling er komt, betekent dit dat werkgevers een bepaald bedrag belastingvrij aan hun werknemers kunnen vergoeden in verband met thuiswerkkosten, zonder dat dit ten laste gaat van de vrije ruimte onder de werkkostenregeling.

3. Aandelenoptierechten voor werknemers

Het moet fiscaal aantrekkelijker worden om aandelenoptierechten als loon te verstrekken.

De beoogde regeling:
Een aandelenoptierecht wordt in de heffing betrokken op het moment dat de bij uitoefening verkregen aandelen vervreemd kunnen worden (en dus verhandelbaar zijn). Daarna verlaten de aandelen de loonsfeer en worden deze zolang de werknemer deze bezit in box 3 belast binnen de vermogensrendementsheffing.

WBSO aanvragen eenvoudiger

De intentie is om het aanvragen van de Wet Bevordering Speur- en Ontwikkelingswerk (WBSO) te vereenvoudigen en de wetgeving te verduidelijken wat betreft kosten en uitgaven van speur- en ontwikkelingswerk bij een mededeling.

Met ondersteuning van de WBSO werken jaarlijks ruim 20.000 bedrijven aan één of meer innovatieprojecten, waarbij de WBSO hen een tegemoetkoming geeft in de loonkosten en overige kosten en uitgaven voor speur- en ontwikkelingswerk (R&D) door middel van een aftrekpost op de door hen verschuldigde loonheffingen.

De WBSO kent drie tarieven:

  1. het reguliere tarief voor de eerste schijf (32 procent, in 2021 eenmalig 40 procent);
  2. het verhoogde starterstarief in de eerste schijf (40 procent, in 2021 eenmalig 50 procent); en
  3. het tarief voor de tweede schijf (16 procent).

Het tarief voor de tweede schijf is van toepassing voor zover een bedrijf per jaar meer R&D-(loon)kosten en uitgaven heeft dan de schijfgrens (€ 350.000) binnen de WBSO. Parameteraanpassingen kunnen bestaan uit verhoging of verlaging van de drie tarieven, verhoging of verlaging van de schijfgrens of het toevoegen of schrappen van schijven en daarbij vast te stellen schijfgrenzen.

Het is aan een volgend kabinet om op basis van de bevindingen en conclusies over de effectiviteit van parameterwijzigingen te bekijken of er aanleiding is voor een parameteraanpassing. Dat meldt staatssecretaris Keijzer van Economische Zaken.

Wachten op Prinsjesdag

We zullen nog tot Prinsjesdag, dinsdag 21 september, moeten wachten voordat we precies weten wat er in het pakket Belastingplan 2022 staat. Daarna wordt het pakket Belastingplan behandeld in de Tweede Kamer. De stemmingen over het pakket Belastingplan in de Tweede Kamer zijn volgens planning op donderdag 11 november waarna behandeling van het Belastingplan volgt in de Eerste Kamer.

(Bron: Salarisvanmorgen 30/8/2021)

Locatie Schipborg

Borgweg 41, 9469 PG Schipborg

050 711 5260

info@atvaccountants.nl

Ma - vr: 8:30 - 17:00 uur

Locatie Emmen

Waanderweg 18a, 7812 HZ Emmen

0591 675 462

info@atvaccountants.nl

Ma - vr: 8:30 - 17:00 uur

Onze kwaliteit

Volg ons